Miksi Naapurini Totoro on niin suosittu?

Anime on iskenyt myös suomalaisen yleisön sydämiin, joten ei olekaan ihme, että myös Naapurini Totoro on saavuttanut Suomessa suurta suosiota. Elokuvan ohjaaja kertoo saaneensa idean elokuvaansa omista lapsuusajan kokemuksistaan, joihin hän päätti lisätä keksimänsä suloisen satuhahmon. Ohjaaja esitteli ideansa taitavalle graafikolle, ja loppu on historiaa!

Pehmolelut siivittivät Totoron suosioon

Aluksi Naapurini Totoro ei suinkaan noussut suursuosioon, mutta kun sen nimikkohahmosta alettiin tehdä pehmoleluja ja muita oheistuotteita, ihastui suuri yleisö suloiseen Totoroon. Meillä Suomessa elokuva esitettiin ensimmäistä kertaa televisiossa 1995. Tuolloin elokuva oli kuitenkin nimetty Näkymättömäksi ystäväksi. Elokuvateattereihin Totoro ilmestyin kuitenkin vasta vuonna 2006 nykynimellään.

Suosion kasvu

Totoron suosio on jatkanut kasvuaan, samoin sen arvostus. Nykyisin elokuvaa arvostetaan niinkin paljon, että moni pitää elokuvaa yhtenä parhaimmista animaatiofilmeistä kautta aikojen. Moni katsoja on kertonut, ettei innostunut Totorosta ensinäkemältä, mutta kun elokuvan on katsonut uudestaan aiempaa ennakkoluulottomammin, onkin se saattanut iskeä suorana katsojan sydämeen. Totorossa nyt vain on sitä jotakin! Monen katsojan kohdalla on käynyt jopa niin, että juuri Totoro on saanut hänet kiinnostumaan animesta ja syventämään omaa anime-tuntemustaan.

Ominaisuuksia suosion taustalla

Naapurini Totoro erottuu joukosta ja on todella upea elokuva, monen mielestä suorastaan mestariteos. Elokuva on samaan aikaan sekä hassu, suloinen että ihana ja sen nimikkohahmoon on helppo ihastua. Lisäksi elokuvan tarina on erittäin kaunis ja se onnistuu liikuttamaan hieman karskimpaakin katsojaa. Tarina imaisee katsojan mukaansa lumovoimallaan, eikä tarina lässähdä missään kohdassa. Elokuvan otteessa tuntuu melkein olevan jotakin maagista ja tarinan rauhalliseen tapahtumapaikkaan maaseudun rauhassa on ihana tuudittautua vaikkapa kylmänä syysiltana.

Tästä leffasta ei löydy hurjaa ja vauhdikasta seikkailua, vaan yllättävän syvällinen ja ajatuksia herättävä tarina. Juuri tämä erottaa elokuvan massasta hyvällä tavalla. Kun tarinaan syventyy kaikessa rauhassa, herättää se monenlaisia ajatuksia ja saa katsojan palaamaan omien tunteidensa äärelle.

Totoron taustalta löytyy yksi maailman tunnetuimmista animen tekijöistä, Hayao Miyazaki, mikä ei ainakaan vähennä Totoron vetovoimaa. Elokuvan perusteella ohjaajasta muodostuu nerokas kuva ja elokuva houkuttelee tutustumaan myös hänen muuhun tuotantoonsa.

panoply