Faktoja, joita et tiennyt Naapurini Totoro -elokuvasta

Vaikka olisit nähnyt Naapurini Totoro -elokuvan jo kymmeniä kertoja ja se tuntuisi jo valtavan tutulta, liittyy elokuvaan muutamia sellaisia asioita, joita et välttämättä tiennyt. Seuraavaksi esitellään mielenkiintoisia faktoja, joiden kuuleminen ilahduttaa ketä tahansa Totoro-fania!

Mitä Totoro tarkoittaa

Nimi Totoro on hyvin lähellä japaninkielistä peikkoa tarkoittavaa sanaa “Tororu”, jolla Mei kutsuu metsässä kohtaamaansa suurinta olentoa. Todellisuudessa myös pienet henget metsässä ovat Totoroja ja niitä on erivärisiä. Harmaa ja pörröinen olento on niistä kaikista suurin ja juuri tämän hahmon nimeksi on iskostunut Totoro, jonka kaikki tuntevat.

Tiesitkö mistä elokuvan ohjaaja ammensi inspiraationsa?

Ohjaaja Miyazaki ammensi roppakaupalla inspiraatiota omasta henkilökohtaisesta elämästään kirjoittaessaan Naapurini Totoro -elokuvan käsikirjoitusta. Esimerkiksi Miyazakin ollessa pieni myös hänen äitinsä joutui sairaalaan vakavasti sairastuttuaan ja joutui viettämään sairaalassa vuosikausia. Yhtä lailla elokuvassa myös Mein ja Satsukin äiti makaa sairaalassa vakavan sairauden kourissa.

Shintolainen ajattelutapa näkyy elokuvassa voimakkaasti

Naapurini Totoro heijastelee japanilaiselle kulttuurille ominaista shintolaista ajattelutapaa. Elokuvassa korostuvat luonnonläheisyyden ja ympäristöystävällisyyden arvot. Naapurini Totorossa korostetaan myös ihmisten sekä luonnossa elävien henkien keskinäistä yhteyttä, joka on tärkeää myös shintolaisuudessa. Syvä kunnioitus luontoa ja shintolaisuutta kohtaan ovat nähtävissä elokuvassa perheen vieraillessa muistoalttarilla ja myös myöhemmässä vaiheessa Satsukin rukoillessa sisarensa löytymisen puolesta.

Yhtäläisyydet Liisa Ihmemaassa -elokuvaan

Naapurini Totoro- ja Liisa Ihmemaassa -elokuvissa on joitain yhtäläisyyksiä. Vähän samaan tapaan kuin Meikin löytää Totoron metsästä, kohtaa Liisa ulkona kävellessään valkoisen kanin, jota hän alkaa seurata. Samaan tapaan kuin Liisa päätyy matkustamaan kaninkolon kautta ihmemaahan, putoaa Meikin Totoron asuttaman puunrungon syvyyksiin. Jotkut hahmot muistuttavat erehdyttävästi toisiaan näiden kahden elokuvan välillä. Lisäksi kissabussi tuo nopeasti mieleen Liisa Ihmemaassa -elokuvasta tutun Irvikissan ulkoiselta olemukseltaan.

Elokuvasta löytyy myös virheitä

Naapurini Totoro on upeasti tehty elokuva, mutta tarkkasilmäisimmät fanit ovat onnistuneet bongaamaan siinä pienen pieniä virheitä. Yhdessä kohtauksessa Mei piirtelee Totoron kuvaa paperille ja siinä näkyvät selvästi Totorolle piirretyt viiksikarvat. Seuraavassa kohtauksessa ovat viikset kuitenkin tiessään! Toisessa kohtauksessa Mei ja Satsuki juoksevat kotiaan kohti ja sen tuoksinassa Mei kompastuu liaten siten hameensa. Hameen tahrat näkyvät ruudulla jonkin aikaa, mutta hetken päästä ne ovat kadonneet kokonaan.

Palkinnot

Naapurini Totoro oli pettymys lipputulojensa suhteen, eikä se saanut yhtäkään Oscar-ehdokkuutta ilmestymisvuonnaan. Tästä huolimatta se palkittiin lukuisan eri tahon toimesta erilaisin palkinnoin. Anime-lehti Animagen lukijat äänestivät sen lukijoiden suosikiksi vuonna 1989.

Inspiraation lähde

Monet Totoron jälkeen ilmestyneet elokuvat ovat saaneet vaikutteita siitä. Esimerkiksi jotkut Pixarin piirtäjät ovat myöntäneet saaneensa suuresti innostusta ja ideoita Toy Storyn ja Upin kaltaisiin elokuviin juuri Naapurini Totorosta ja sen rennosta, käsinpiirretystä tyylistä, joka tekee siitä niin hurmaavan ja uniikin.

panoply