Mikä eläin Totoro on?

 

Elokuvassa Totoro esiintyy salaperäisenä ja pörröisenä hahmona, josta ei oikeastaan voi päätellä, mikä eläin hän on. Jos Totoron olemusta lähtee syvemmin analysoimaan, voisi häntä kuvailla kenties useammasta eri eläimestä koostuvaksi risteytykseksi.

Voisiko Totoro olla pesukarhu?

Totoro muistuttaa jossain määrin tanukia, joka on japanilainen pesukarhulaji. Toisaalta Totorossa on myös ripaus kissamaisuutta, joka käy parhaiten ilmi hänen teräväkärkisistä, kartiomaisista korvistaan sekä kasvojen ilmeistään. Lisäksi Totoroon kätkeytyy jotain hieman pöllöä muistuttavaa, joka lienee peräisin hänen viirumaisesta kuviostaan rinnassa ja vatsassa. Lisäksi Totoro päästelee elokuvassa pöllölle tyypillisiä äännähdyksiä. Näistä kaikista eläimistä Totoroon on otettu mukaan sellaiset piirteet, jotka tekevät siitä salaperäisyydestä riippumatta tavattoman suloisen ja lempeän oloisen.

Ehkä Totoro ei ole eläin ollenkaan?

Vaikka Totorosta voikin alkaa etsiä erilaisia eläimiä muistuttavia piirteitä, ei asia ole silti lainkaan niin yksiselitteinen. Elokuvassa mikään ei viittaa siihen, että Totoro välttämättä esittäisi yhtään mitään eläintä tai muuta hahmoa. Oikeastaan Totoro ei välttämättä ole lainkaan mikään eläin, eikä myöskään mikään japanilaisen mytologian hahmo. Totoro on puhtaasti elokuvaohjaaja Hayao Miyazakin luoma hahmo, joka ei ole varsinaisesti minkään muun hahmon kaltainen. Totoro on hahmona todella tunnistettava, sillä jo pienestä kuvasta on helppo tunnistaa Totoron ääriviivat ja väritys.

 

panoply