Mitä ovat anime ja manga?

Japanilainen sarjakuvatyyli manga on kasvattanut suosiotaan Suomessa koko 2000-luvun ajan. Samalla on noussut myös japanilaisen animaation animen suosio. Totoro, Pokemon, Naruto ja esimerkiksi elokuva Henkien kätkemä ovat olleet nostamassa japanilaista piirrostyyliä suomalaisten tietoisuuteen aina 1990-luvulta alkaen. Todellinen Japani-buumi alkoi kuitenkin vasta 2000-luvulla, kun suomalaiset nuoret löysivät japanilaisen sarjakuvan ja elokuvat. Anime ja manga ovat tuoneet mukanaan monia japanilaisesta kulttuurista ammentavia lieveilmiöitä. Manga- ja animemiitit keräävät osallistujia pienissäkin suomalaiskaupungeissa. Miiteissä animen ja mangan harrastajat kokoontuvat tapaamaan toisiaan. Myös japanin kielen opiskelu yliopistoissa ja kansanopistoissa on kasvattanut suosiotaan animen ja mangan myötä. Japanilainen pop-musiikki J-pop on myös hyvin kuunneltua Suomessa, ja tämänkin syyksi on epäilty juuri animen ja mangan suosiota. Suoraan animeen ja mangaan liittyvät esimerkiksi Cosplay-tapahtumat, joihin saavutaan pukeutuneena jonkin japanilaisen sarjakuvan tai animaation hahmoksi.

Cosplay-harrastus hakee inspiraationsa mangasta ja animesta

Manga ja anime ovat olleet Suomessa huippusuosittuja 2000-luvun alkuvuosista saakka, ja japanilaiset animaatioelokuvat ja piirrossarjat villitsevät suomalaisnuoria ympäri maata. Monet mangan ja animen harrastajista ahmivat japanilaisia sarjakuvia ja animaatioelokuvia sekä -sarjoja lähes päivittäin. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopussa manga ja anime näkyivät katukuvassa myös värikkäinä pukeutumistyyleinä. Tähän tyyliin kuuluivat ainakin naisilla värikkäät ja graafisesti leikatut hiukset, kalpeaksi meikattu iho, suuriksi meikatut silmät ja ylisöpöt vaatteet rusetteineen ja röyhelöineen. Tyyli sai vaikutteita animessa ja mangassa esiintyvistä hahmoista. Cosplay vie kuitenkin pukeutumisleikin tätäkin pidemmälle. Cosplay-miittejä ja -tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea ja usein harrastajia saapuukin paikalle satamäärin. Tapahtumissa harrastajat pukeutuvat mahdollisimman tarkasti jonkun manga- tai animehahmon mukaisesti. Usein puvut on tehty itse ja niihin on käytetty todella paljon aikaa ja rahaakin. Tapahtumissa palkitaan useimmiten parhaat pukeutujat, lisäksi tapahtumissa saatetaan näytellä pätkiä suosituista manga- tai animekohtauksista. Cosplayhin liittyy myös suurena osana fanfiction, jossa fanit kirjoittavat tai näyttelevät sarjakuviin tai elokuviin uusia kohtauksia.

Onko Japanin suosio hiipumassa?

2000-luvun toisella vuosikymmenellä anime ja manga ovat hiljalleen väistyneet muiden muotien tieltä. Silti japanilaisella kulttuurilla on yhä varsin laaja harrastajaporukkansa. Uusia harrastajiakin tulee, mutta enää animen ja mangan ihailu ei ole samalla tavalla valtavirtaa kuin vielä muutama vuosi sitten. Japanilaisen pop-musiikin kilpailijaksi on noussut eteläkorealainen K-pop. Silti japanilaisella animaatiolla on yhä paikkansa myös valtavirtaviihteessä. Tästä pitää huolen etenkin Pokemon. Kun Pokemon villitsi suomalaisnuoria televisiosarjana 2000-luvun alkuvuosina, kesällä 2016 ilmestynyt Pokemon Go -mobiilipeli on villinnyt suomalaisnuoret jo toisessa sukupolvessa. Myös vanhat Pokemon-fanit ovat innostuneet tästä legendaarisesta anime-sarjasta uudelleen pelin myötä. Ei olekaan lainkaan epätavallista nähdä lähemmäs 30-vuotiasta miestä tai naista pelaamassa Pokemon Gota. Kun adidas kengät tunnistaa kolmesta raidasta , tunnistaa Pokemon Go -pelaajan siitä, ettei hän malta nostaa katsettaan omasta puhelimestaan. Vaikka suurin animefanitus onkin hiipunut, ei japanilainen anime- ja mangakulttuuri ole häviämässä.

panoply