Naapurini Totoro -klassinen animaatioelokuva

Tuskin missään muualla maailmassa animaatiolla ole yhtä suurta merkitystä kuin Japanissa. Japanilainen animaatio on erittäin korkeatasoista, minkä takia se on saavuttanut erittäin suurta suosiota kaikkialla maailmassa. Japanilaisen animaation sukupolvia kestävä suosio liittyy myös siihen, että suomalaiset ovat aina olleet kiinnostuneita Japanista. Tämä näkyy paitsi animaation kulutuksena, jonka lisäksi monien suosiossa ovaterilaiset kigurumi-asut, joita voi ostaa verkosta ja kivijalkakaupoista. Tämän lisäksi esimerkiksi sushista on tullut jo yhtä suosittua kuin pitsasta.

Japanilaisen animaation kirkkain tähti ja suurin nimi on legendaarinen Hayao Miyazaki, joka on ohjannut lukuisia mestariteoksia, kuten Henkien kätkemä ja Porco Rosso. Miyazakin studio Ghibli on tuottanut myös monia muitakin mestariteoksia, joista erityisen huomionarvoinen on Naapurini Totoro.

Naapurini Totoro

Elokuva sijoittuu 50-luvulle, ja tarina alkaa kun Kusakaben perhe muuttaa takaisin maaseudulle, jossa perheen äiti on toipumassa pitkäaikaisesta sairaudesta. Tarinan pääosassa ovat siskokset Satsuki ja Mei, jotka pian saavat selville, että heidän maaseudulla sijaitsevassa talossa asuu henkiä, joita kutsutaan susuwatareiksi. Metsässä siskokset törmäävät eräänlaiseen peikkoon eli Totoroon, jolta tytöt saavat siemiä. Niiden taimista kasvaa lopulta valtava puu. Siskokset tutustuvat lopulta vielä lähemmin Totoroon, jonka avulla tytöille avautuu aivan uusi maailma.

Naapurini Totoron emotionaalisuutta ja herkyyttää lisää myös sen omaelämänkerrallisuus. Miyazakin oma äiti nimittäin sairasti tuberkuloosia, aivan kuten päähenkilöiden äiti. Kenties herkyys on kaikkein leimallisin Miyazakin tuotannossa, joka yhdistyy henkeäsalpaavaan estetiikkaan. Miyazakin värimaailma on pehmeä, lämmin ja värikäs, joka tekee myös Naapurini Totorosta maalauksellisen. Naapurini Totoro häikäisee myös musiikilla ja äänisuunnittelulla. Musiikin on säveltänyt Joe Hishaisi, joka on yksi kuuluisimmista japanilaisista elokuvamusiikin säveltäjäksi.

Elokuvan voi tätä nykyä katsoa erilaisista suoratoistopalveluista, mutta järkevämpää on kuitenkin ostaa elokuvasta blue-ray versio, jolloin sen laatu pääsee oikeuksiin. On mainitsemisen arvoista, että Naapurini Totoro ei ole vain lapsille sopiva elokuva, vaan siinä on lukuisia kerroksia, jonka ansiosta se soveltuu vielä paremmin aikuisille.

panoply