Näkyykö Totoro vain kuolleille tai kuoleville?

Naapurini Totoro on japanilainen mestariteos, jota pidetään yleisesti ottaen erinomaisena perhe-elokuvana. Niin lapset kuin aikuisetkin löytävät Naapurini Totoro -elokuvasta valtavasti viihdearvoa. Vaikka päällisin puolin elokuva kertoo kahden suloisen siskoksen tarinan ja sijoittuu Japanin idylliselle maaseudulle, joka on ihmeellisten olentojen kansoittama, on joidenkin katsojien mielestä siihen kätketty myös pimeämpi puoli. Joidenkin mielestä Totoro ei nimittäin olekaan hyväntahtoinen ja pörröinen metsän asukki, vaan todellisuudessa häijy tappaja. Mistä tässä oikein on kyse?

Onko Totoro sittenkin kuoleman jumala?

Heti elokuvan ilmestymisen jälkeen alkoi yleisössä velloa huhuja siitä, ettei Totoro ole metsässä asuva suojelija, vaan pikemminkin eräänlainen kuoleman jumala. Joidenkin katsojien kehittämän teorian mukaan Totoro ilmestyy vain sellaisille ihmisille, jotka ovat lähellä kuolemaa tai vaihtoehtoisesti jo kuolleita.

Tarinassa tämä ajatus ilmenee siten, että kun Mei-tyttö katoaa ja hänen sandaalinsa löytyy läheisestä lammesta, on tyttö itse asiassa jo hukkunut ja menehtynyt. Satsukilta sandaalista kysyttäessä ei tyttö kykene kohtaamaan totuutta, vaan väittää, ettei sandaali kuulu siskolleen. Kun Satsuki lähtee epätoivoisena etsimään Totoroa apuun, tulee hän tavallaan avanneeksi oman kuolemansa ulottuvuuden. Totoron avulla Satsuki onnistuu löytämään jo menehtyneen sisarensa ja yhdessä he matkustavat sairaalaan katsomaan sairaalavuoteella makaavaa äitiään. Kukaan muu ei sairaalassa ollessa edes huomaa kolmikkoa äitiä lukuunottamatta. Tämä johtuu teorian mukaan siitä, että myös pitkään sairastellut äiti on lähellä kuolemaa.

Elokuvan loppukohtaus

Mikäli tämä joidenkin katsojien kiivaasti todeksi väittämä teoria pitää paikkansa, päättyyy Naapurini Totoro -elokuva varsin karmaisevasti kohtaukseen, jossa Satsukilla ja Meillä ei ole takanaan minkäänlaisia varjoja. Vaikuttaa siltä, etteivät he oikeasti kuulu siihen todellisuuteen, vaan ovat jossain aivan toisessa ulottuvuudessa. Koskaan ei olla saatu vahvistusta sille, onko tässä teoriassa mitään perää, eikä sellaista todennäköisesti milloinkaan saadakaan. Keskustelua se on kuitenkin herättänyt ja sen myötä Naapurini Totoro onkin saanut entistäkin enemmän julkisuutta, mikä ei ole lainkaan huono asia.

panoply