Totoro-teemainen matka Japaniin

Naapurini Totorolla – Studio Ghiblin vuonna 1988 tuottamalla elokuvalla – on faneja ympäri maailmaa. Elokuvan suurille ihailijoille löytyy fanitavaraa laidasta laitaan, mutta monella saattaa olla unelmissa myös matka sinne, missä tarina Totorosta sai alkunsa – Japaniin.

Japanissa on useita kohteita, jotka ovat inspiroineet Studio Ghiblin animaatio-ohjaajaa Hayao Miyazakia tai jotka on rakennettu juurikin Naapurini Totoro-elokuvan kunniaksi. Tässä vinkkejä käymisen arvoisista paikoista, jotka soveltuvat oivasti osaksi Totoro-teemaista matkaa Japaniin.

1. Ghibli-museo, Tokio

Mitakan kaupunginosassa sijaitsevan Ghibli-museon tulisi olla jokaisen vannoutuneen Totoro-fanin listalla. Museossa pääsee luonnollisesti tutustumaan muun muassa

Studio Ghiblin taiteeseen ja kokemaan ennennäkemättömän Ghibli-lyhytelokuvan, mutta myös eksymään taianomaiseen maailmaan erinäisten sokkeloiden ja rakenteiden muodossa. Ghibli-museo soveltuu mainiosti kaikenikäisille, sillä lapset on otettu erityisesti huomioon museosta löytyvissä aktiviteeteissa.

Totoro-fanit tulevat nauttimaan kokemuksesta, vaikka muut Studio Ghibli -elokuvat eivät olisikaan yhtä lähellä sydäntä: museosta nimittäin löytyy paljon Totoro-aiheisia näyttelyitä. Esimerkiksi museon kolmannesta kerroksesta löytyvä Naapurini Totoro-elokuvasta tuttu Kissabussi on pakko nähdä!

2. Totoro-talo, Nagoya

Oletko aina unelmoinut voivasi vierailla Totoron maailmassa? Se on (melkein) mahdollista, sillä Nagoyan kaupungista löytyy täysimittainen kopio Naapurini Totoro-elokuvasta tuttujen Satsukin ja Mein kodista! Talo luotiin vuonna 2005 , ja sen suunnittelusta vastasi itse Hayao Miyazakin poika, Goro Miyazaki.

Vaikkakin talon valokuvaaminen on jokseenkin rajoitettua, 45-minuuttinen kierros ei jätä yhtäkään Totoro-fania kylmäksi. Talon kaikkiin yksityiskohtiin tutustuminen ja koskeminen on nimittäin sallittua.

Liput vierailua varten täytyy ostaa ennakkoon verkosta. Unelmiesi matkan toteuttamisessa auttaa: https://www.freedomrahoitus.fi/. Lippuun on merkitty kierroksen alkamisaika, joten paikalla kannattaa olla hyvissä ajoin.

3. Totoron metsä, Sayama Hills

Hayao Miyazaki vietti lapsuutensa noin 35 kilometriä Tokiosta pohjoiseen, Sayama Hills -nimisellä alueella. Nykyään paikka tunnetaan paremmin nimellä Totoron metsä, sillä kyseisten näkymien kerrotaan olleen Miyazakin inspiraation lähteenä Naapurini Totoro -elokuvista tutuille maisemille. Vuonna 1996 Miyazaki auttoi perustamaan säätiön alueen metsien suojelemiseksi.

Totoron metsä on Ghibli-fanien unelmavaelluskohde! Alueella pääsee nauttimaan kauniista luonnosta sekä tutustumaan alueen historiaan ja kansanperinteisiin keskittyviin museoihin.

Nykyään Totoron metsä on erittäin suosittu vierailukohde niin japanilaisten kuin turistien keskuudessa. Totoro-säätiö ottaa mielellään vastaan rahalahjoituksia ja vapaaehtoistyöntekijöitä Sayama Hillsin alueen ylläpitoon ja suojeluun.

4. Shirohigen tuulihattutehdas

Studio Ghibli virallisesti hyväksymässä Shimokitazawassa sijaitsevassa Shirohigen tuulihattutehtaassa pääsee nauttimaan syötävän suloisia Totoro-aiheisia herkkuja. Jotkut kakut ja keksit kuuluvat leipomon ympärivuotiseen valikoimaan, kun taas tietyt maut ovat saatavilla vain tiettyyn vuodenaikaan.

Shirohigen leipomovierailu on ehdoton kirsikka kakun päälle Totoro-fanin Tokion matkalle! Leivokset ovat hinnaltaan 400 jenistä ylöspäin, eli noin 3,5 euroa – mutta tätä taianomaista kokemusta ei voi rahalla mitata.

5. Donguri Republic, kauppoja ympäri Japania

Vaikka kokemukset ovat materiaa tärkeämpiä, haluaa moni Totoron ihailija varmasti tuoda mukanaan matkamuistoja, joita ei esimerkiksi netistä voisi edes kotiin tilata. Donguri Republic on Ghibli-teemaisten tuotteiden virallinen kauppa, josta löytyy tavaraa matoista avaimenperiin jokaiselle Studio Ghibli -elokuvan ystävälle. Monet näistä esineistä on saatavilla vain rajoitetusti.

Kaupasta löytyy ainutlaatuisia matkamuistoja, taikka tuliaisia perheelle ja ystäville. Donguri Republic-myymälöitä löytyy useimmista Japanin suurista kaupungeista, sekä useita Tokiosta. Vaikka mukaan ei tarttuisikaan hirveästi kotiinvietävää, on myymälässä vierailu itsessään unohtumaton kokemus.

panoply